Densitet

Jag håller på med densitet i åk 7 nu. Den naturliga introduktionen är att känna på olika material som bly och trä för att sedan diskutera skillnader. ”Bly är tyngre” ”Vilket är tyngst, 1kg bomull eller 1kg bly?” Det är lätt att bli förvirrad när det handlar om densitet. Förstår de begreppet ”täthet”?

Jag körde en laboration där de skulle få en potatis att ”sväva” i en bägare med vatten. Tricket var att blanda till riktigt salt vatten så att potatisen flyter för att sedan försiktigt hälla över vanligt kranvatten. Det där med ”försiktigt” är ett lurigt begrepp det med;)

Men många lyckades. Det gick åt några kilo salt. ja rätt många kilo, Så nästa gång får jag portionera ut begränsade mängder salt.

Sedan fortsatte jag med potatisen. De fick i uppgift att bestämma dess densitet. Massan är lätt fixad med en våg. Lite kluriga är volymen. Nedsänkning i ett mätglas med vatten och så beräkna nivåskillnaden. Hur mycket steg vattnet? Utmaningen här är helt klart avläsningen av mätglaset. För att få bra värden bör man approximera volymer även mellan skalstrecken. Densitet = massa/volym. De flesta hamnade på ett värde mellan 1,1 g/cm3 och 1,3 g/cm3.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: